Harmaakaihin oireet

Harmaakaihin oireita voi aluksi olla vaikea tunnistaa. Erityisesti iän mukanaan tuomaa kaihi kehittyy useimmiten hitaasti. Ensimmäisenä oireena havaitaan usein silmän muuttuminen likitaittoisemmaksi. Plusmerkkiset kaukolasit saattavat muuttua tarpeettomiksi, sillä niillä ei enää näe kauas hyvin.

Miinusmerkkisiä kaukolaseja joudutaan puolestaan vahvistamaan. Häikäisy, hämärä- ja syvyysnäön heikkeneminen sekä värien haalistuminen voivat olla muita ilmeneviä kaihin oireita. Harmaakaihin edetessä silmien eteen vaikuttaa ilmaantuvan huntumaista sameutta ja näöntarkkuus sumenee. Lopulta näöntarkkuus ja näkemisen laatu laskevat niin, että elämän laatu huononee. Seurauksena ovat lukuvaikeudet, ajokortin menetys, vaikeus katsella TV:tä ja jopa vaikeus selvitä kotiaskareista.

Harmaakaihin toteaminen

Näöntarkkuuden alenemisen syytä on vaikea tietää itse. Harmaakaihin lisäksi muutkin silmäsairaudet voivat aiheuttaa näöntarkkuuden heikkenemistä. Muita tällaisia sairauksia voivat olla esimerkiksi silmänpohjan rappeuma tai glaukooma.

Silmätautien erikoislääkärin tutkimus auttaa harmaakaihin toteamisessa. Tutkimuksessa määritetään kaihin aste, tarve leikkaukselle sekä muiden mahdollisten silmäsairauksien osuus. Erikoislääkärin avulla pääset myös asianmukaiseen hoitoon.

Varaa aika silmälääkärille soittamalla 010 190 200 (mpm/pvm) tai helposti netistä klikkaamalla tästä