Usein kysyttyä kaihista

Mitä oireita kaihi aiheuttaa? Mitä ennen kaihileikkausta tulee ottaa huomioon? Entä leikkauksen jälkeen? Mitä on jälkikaihi?

Saat vastauksen näihin ja muihin kysymyksiin näiltä sivuilta. Mikäli et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen ja haluat jutella leikkaavan lääkärin kanssa, niin voit varata netissä maksuttoman neuvonta ajan.

Suomessa tehdään vuosittain noin 50 000 kaihileikkausta, joista lähes 10 000 Silmäasemalla. Silmäasemalla kaihileikkauksia tekevät kokeneet silmäkirurgit, jotka ovat leikanneet satoja, jopa tuhansia kaihileikkauksia.

Tutustu kysymyksiin

Mikä on harmaakaihi?

Harmaakaihi on silmän luonnollisen linssin eli mykiön samentuminen. Tärkein harmaakaihin aiheuttaja on ikääntyminen. Myös tietyt sairaudet, kuten diabetes, voivat aiheuttaa harmaakaihia.

Hoitamaton harmaakaihi johtaa näöntarkkuuden asteittaiseen menetykseen. Silmäasemalla harmaakaihi on mahdollista hoitaa tehokkaasti päiväkirurgisella leikkauksella. Leikkauksen seurauksena näöntarkkuus palautuu ja samalla voidaan korjata myös taittovirheitä. Näin voit päästä halutessasi eroon myös silmälaseista joko osittain tai kokonaan.

Mitä oireita harmaakaihi aiheuttaa?

Harmaakaihin oireita voi aluksi olla vaikea tunnistaa. Erityisesti iän mukanaan tuomaa kaihi kehittyy useimmiten hitaasti. Ensimmäisenä oireena havaitaan usein silmän muuttuminen likitaittoisemmaksi. Plusmerkkiset kaukolasit saattavat muuttua tarpeettomiksi, sillä niillä ei enää näe kauas hyvin.

Miinusmerkkisiä kaukolaseja joudutaan puolestaan vahvistamaan. Häikäisy, hämärä- ja syvyysnäön heikkeneminen sekä värien haalistuminen voivat olla muita ilmeneviä kaihin oireita. Harmaakaihin edetessä silmien eteen vaikuttaa ilmaantuvan huntumaista sameutta, näöntarkkuus sumenee. Lopulta näöntarkkuus ja näkemisen laatu laskevat niin, että elämän laatu huononee. Seurauksena ovat lukuvaikeudet, ajokortin menetys, vaikeus katsella TV:tä ja jopa vaikeus selvitä kotiaskareista.

Näöntarkkuuden alenemisen syytä on vaikea tietää itse. Harmaakaihin lisäksi muutkin silmäsairaudet voivat aiheuttaa näöntarkkuuden heikkenemistä. Muita tällaisia sairauksia voivat olla esimerkiksi silmänpohjan rappeuma tai glaukooma.

Silmätautien erikoislääkärin tutkimus auttaa harmaakaihin toteamisessa. Tutkimuksessa määritetään kaihin aste, tarve leikkaukselle sekä muiden mahdollisten silmäsairauksien osuus. Erikoislääkärin avulla pääset myös asianmukaiseen hoitoon.

Kuinka usein olisi hyvä käydä silmälääkärin tarkastuksessa?

Ensimmäiset lukulasit tarvitaan yleensä noin 40 vuoden iässä. Näiden lasien resepti on hyvä hakea silmälääkäriltä, jolloin silmien terveys ja mahdolliset sairaudet saadaan selville. Mikäli silmät todetaan terveiksi, eikä suvussa ole erityisiä silmäsairauksia, riittävät silmälääkärin kontrollit 5 vuoden välein 60-vuotiaaksi asti, tämän jälkeen 2-3 vuoden välein.

Estääkö muu sairaus tai lääkitys leikkausta?

Leikkaava lääkäri määrittele aina sen, voiko leikkausta tehdä. Yleisimmät lääkitykset, mukaanlukien verenohennuslääkitys, ei yleensä ole este leikkauksen tekemiselle.

Voiko kaihileikkausta lykätä tulevaisuuteen?

Kysymys on elämän laadusta. Leikkausta voi lykätä, jos harmaakaihin aiheuttama haitta on lievä. Tällöin on kuitenkin muistettava käydä oman silmälääkärin seurannassa. Mikäli harmaakaihi aiheuttaa haittaa jokapäiväisessä elämässä, kannattaa harkita leikkausta. Hyvissä ajoin tehty kaihileikkaus antaa iloa elämään ja avaa uusia mahdollisuuksia elämän eri alueille. Kaihileikkaus voi mahdollistaa esimerkiksi ajokortin pitämisen tai käsityöharrastuksen uudelleen aloittamisen. Harmaakaihin ”kypsyttely” ei hyödytä ja lisäksi se lisää nykyaikaisen kaihileikkauksen riskejä.

Voiko leikkauksessa sokeutua?

Silmän näkökyvyn huomattava alentuminen tai sokeutuminen kaihileikkauksen yhteydessä on äärimmäisen harvinainen komplikaatio. Korkean riskin tapauksissa leikataan aina ensin toinen silmä ja sen parannuttua leikkauksesta vasta toinen silmä.

Mitä eroa on sillä, leikataanko silmät yhtaikaa vai erikseen?

Nykyisin yhä useammin leikataan molemmat silmät samalla kertaa. Leikkaava lääkäri saattaa kuitenkin päätyä myös toisenlaiseen päätökseen, jolloin toinen silmä leikataan ensimmäisen toivuttua. Leikkaava lääkäri tekee tämän päätöksen ja keskustelee siitä potilaan kanssa.

Milloin leikkaus voi epäonnistua?

Kaikkiin leikkauksiin liittyy aina riski, jota lääkäri pyrkii vähentämään huolellisella esitutkimisella ja etukäteen varautumalla. Jos leikkaukseen liittyy jokin tavallisuudesta poikkeava riski, leikkaava lääkäri kertoo siitä ja se otetaan huomioon leikkaussuunnitelmassa.

Mihin anestesialääkäriä tarvitaan? Miksi sitä ei ole saatavilla kaikissa silmäsairaaloissa?

Joskus potilaalla saattaa olla perussairauksia, jotka lisäävät tarvetta potilaan hoitamiseen tai tarkkailuun leikkauksen aikana. Tällöin anestesialääkäri yleensä pyydetään mukaan leikkaukseen, sillä hän on perehtynyt leikkauksenaikaiseen potilaan hoitamiseen. Kaikkiin Silmäaseman silmäsairaaloihin on tarvittaessa mahdollista saada anestesialääkäri mukaan leikkaukseen.

Miten tippoja käytetään ennen ja jälkeen leikkauksen?

Kaihileikkauksen jälkeen käytetään silmätippoja, jotta silmä ei tulehdu. Silmätippojen laitto on varsin helppoa ja sen pystyy tekemään itse. Yleisimmin silmätippoja käytetään 3 viikon ajan useamman kerran päivässä.

Mitä leikkauksessa tarkalleen tapahtuu?

Leikkauksessa silmä puudutetaan, samentunut linssi poistetaan silmästä ja tilalle laitetaan kirkas linssi.

Leikkauspäivän tapahtumat

Leikkauspäivän aamuna voit syödä normaalin aamiaisen, ottaa normaalisti reseptilääkkeet ja tiputtaa muut mahdollisesti käytössäsi olevat silmätipat. Esitutkimuksesi suorittaa silmäsairaalassa leikkaava silmälääkäri. Mikäli esitutkimuksesi on tehty jo aikaisemmin, siirrytään suoraan tiputtamaan leikattavaan silmään mustuaista laajentavia tippoja. Tippoja laitetaan useita kertoja odoteltaessa mustuaisen laajentumista.

Toimenpiteen aikana ja sen jälkeen 

 • Leikkaussalissa sinut asetetaan mukavasti makuulleen lepotuolille.
 • Asiantuntijat valvovat hyvinvointiasi ja turvallisuuttasi koko leikkauksen ajan.
 • Silmä puudutetaan kivuttomaksi tähän tarkoitukseen suunnitelluilla tipoilla.
 • Toimenpiteen aikana silmäkirurgi kertoo tärkeimmät leikkauksen vaiheet.
Kauan leikkaus kestää?

Kaihileikkaus on päiväkirurginen toimenpide ja itse leikkaus kestää noin 10-15 min. Sairaalassa oloaika on yhteensä noin 2-3 tuntia.

Mitä toimenpiteen jälkeen?

Leikkauksen jälkeen käytetään silmätippoja ohjeen mukaan yleensä 4 kertaa päivässä 3 viikon ajan. Leikkauksen jälkeen saat leikanneen lääkärin puhelimennumeron siltä varalta, että sinulle tulee kysyttävää.

Leikkauksen jälkeen on sallittua:

 • suihkussa käynti ja kasvojen pesu vedellä
 • kumartuminen, kantaminen ja nostaminen
 • lukeminen ja TV:n katselu
 • ulkoilu
 • entisten silmälasien käyttö

Viikon ajan on vältettävä:

 • uimavesiä ja saunan löylyä
 • silmämeikkejä
 • silmän hieromista tai painamista
 • fyysistä rasitusta
Jäädäänkö sairaalaan yöksi?

Sairaalaan ei jäädä yöksi. Kaihileikkaus on päiväkirurginen toimenpide ja itse leikkaus kestää noin 10-15 min. Sairaalassa oloaika on yhteensä noin 2-3 tuntia.

Mitä kaihileikkaus maksaa?

Kaihileikkausten hinnat vaihtelevat kaupungeittain. Silmäasemalla kaihileikkaus on alkaen 1 095 € / silmä.

Tutustu hinnastoon täältä.

Mikä on jälkikaihi?

Kaihileikkauksessa silmän luonnollinen linssi poistetaan kokonaisuudessaan, eikä kaihi voi enää kasvaa takaisin. Kaihileikkauksessa säilytetään kuitenkin niin kutsuttu kapselipussi, koska se on paras paikka asettaa keinolinssi. Tämä kapselipussi saattaa ajan mittaan samentua ja aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin harmaakaihi. Tällöin puhutaan jälkisamentumasta tai jälkikaihista.

Mikäli silmään tulee jälkisamentuma, se voidaan tehokkaasti ja vaivattomasti hoitaa laserkäsittelyllä tavallisen vastaanoton yhteydessä. Silmä toipuu seuraavaan päivään mennessä, eikä silmälaseja tarvitse vaihtaa toimenpiteen jälkeen.

Kauan kestää, että näkö kirkastuu?

Näkö paranee heti ja kirkastuu vielä ensimmäisten vuorokausien aikana.

Kuinka nopeasti voi ajaa autoa tai tehdä muita päivittäisiä asioita?

Normaaleita päivittäisiä askareita pääsee tekemään jo varsin hyvin heti leikkausta seuraavana päivänä. Silmää täytyy kuitenkin varoa, sitä ei saa hieroa eikä siihen saisi mennä vettä, hikeä eikä vieraita aineita, joten nämä saattavat rajoittaa päivittäisiä toimia.

Muutoinkin pitää antaa silmän toipua rauhassa ensimmäisten viikkojen aikana. Autoa pääsee ajamaan leikkausta seuraavana päivänä tai heti sen jälkeen, kun se tuntuu näkemisen puolesta hyvältä.

Tiedäthän tämän kaihista?